Annikas BarnOmsorg AB

 

 

  Ett privat familjedaghem (pedagogisk omsorg) i Jakobsberg

 

Nyheter 2019-10-18

Den gångna veckan har bestått mestadels av regn och grått väder. Galonisar och stövlar har plockats fram och vattenpölar har plaskats i. Nere i parken har barnen gjort sandkakor som serverats i kiosken. En ny kompis har även börjat och blivit väl välkomnad i gruppen.
På skogsutflykterna som varit under veckan har vi tittat närmre på alla löv som finns i olika färger och former. Löven tillhör olika träd och buskar och genom att samla på sig de som ligger på marken och jämföra med löven som sitter på träden och buskarna kunde barnen snabbt hitta samband och se vilka som hörde till vilka och vilka löv som kanske var nära släktingar. I skogen hittade vi även kojor som någon byggt. Dessa var roliga att leka i.

På läroteksdagen har gruppen arbetat och bekantat sig med bokstaven G. De gick in på hur bokstaven ser ut och hur den låter och vilka ord som börjar och har bokstaven i sig. Genom att leka med bokstaven och känna den i munnen flög förslagen fram åt alla håll. Tillslut valdes GRAN ut som något de alla skulle rita av.

Då Halloween närmar sig har spökpysslet redan börjat. Barnen har ritat och klippt ut spöken som de sedan limmat fast på papper och dekorerat med olika material. Spökmaskar har vi också gjort och laminerat så de ska hålla hela festen. Som fortsättning på tema rymden har några barn byggt ihop fler raketer och rymdskepp utav toarullar som de färglagt.

På biblioteket visades minibion ”Vem…” och efteråt blev det högläsning och föreställning i teatervrån. Den lilla teatervrån på biblioteket är en stor favorit bland barnen då de själva får improvisera och spela upp sina sagor. Vissa känner vi igen från böcker vi läst medan andra helt kommer från fantasin. Denna lek är en otroligt bra övning för språket då de övar på allt från meningsuppbyggnader till förstärkning av ordförrådet och det viktigaste av allt, att lyssna och bli lyssnad på!

Inne på förskolan har barnen arbetat med de små träbokstäverna och radat upp alfabetet och hittat bokstäverna till sina egna och kompisarnas namn. Genom att blanda bokstäver och öva på hur de låter bekantar sig barnen med både det talade språket och det skriftliga.

 

I veckan bakades frallor som sedan serverades till mellis. Barnen turades om att hälla i de bestämda måtten i smeten och sedan röra runt med elvispen. Efter jäsning började knådningen och sedan formningen av brödbullarna. I bakningen får barnen ta del av mått och mängder och även lätt uppfattning av tid och att bakning kan vara en process uppdelad i olika steg. Den viktigaste lärdomen är att det är roligt och bröden smakar extra gott nybakta.